Prikkels op een kinderdagverblijf, hoe ga je ermee om?

Ik zie het veel op de academie waar veel pedagogen die werkzaam zijn op een kinderdagverblijf de opleiding tot Holistisch Kindertherapeut met HSP specialisatie doen: ze hebben te maken met veel overprikkelde kinderen maar ook zijn ze zelf aan het einde van de dag vaak helemaal overprikkeld. Er zijn dan ook gewoon mega veel prikkels! Ongelofelijk veel. Hoe blijf je dan bij jezelf?

Prikkelgevoeligheid kan een uitdaging zijn, vooral wanneer je in een drukke en dynamische omgeving zoals een kinderdagverblijf werkt. Toch is het mogelijk om met de juiste tools en een beetje zelfzorg niet alleen te overleven, maar ook te functioneren in deze omgeving.
In deze blog deel ik enkele waardevolle tips en oefeningen om je te helpen omgaan met de dagelijkse prikkels, zodat je kunt blijven genieten van je werk en tegelijkertijd goed voor jezelf zorgt.

1. Mentaal: Creëer Rust in je Gedachten

Mindfulness en Ademhalingsoefeningen

Het beoefenen van mindfulness kan je helpen om meer in het moment te leven en minder overweldigd te raken door de prikkels om je heen. Begin je dag met een korte ademhalingsoefening. Ga zitten in een rustige ruimte, sluit je ogen en adem diep in door je neus en langzaam uit door je mond. Focus je op de ademhaling en laat alle andere gedachten los. Doe dit gedurende vijf minuten. Dit helpt je om je gedachten te kalmeren en de dag met een frisse en rustige mindset te beginnen.

Positieve Affirmaties

Positieve affirmaties kunnen je helpen om je mentaal sterker te voelen. Begin je dag met een paar positieve zinnen zoals: “Ik ben sterk en in staat om deze dag aan te kunnen,” of “Ik ben rustig en gefocust, zelfs in een drukke omgeving.” Maar denk bijvoorbeeld ook aan een hele liefdevolle affirmatie: “Ik blijf bij heel dicht bij mezelf.” Door deze affirmaties dagelijks te herhalen, kun je je mentaal voorbereiden op de uitdagingen die je tegenkomt. Het verandert letterlijk je brein!

2. Emotioneel: Zorg voor je Gevoelens

Emotioneel Dagboek

Het bijhouden van een emotioneel dagboek kan een uitstekende manier zijn om je gevoelens te verwerken. Schrijf elke dag een paar minuten over wat je hebt meegemaakt, hoe je je voelde en hoe je met die gevoelens bent omgegaan. Dit helpt je niet alleen om je emoties te uiten, maar geeft je ook inzicht in je eigen emotionele reacties en patronen.

Praat met Collega’s

Zoek steun bij je collega’s. Zij begrijpen de uitdagingen van het werk en kunnen vaak nuttige adviezen en emotionele steun bieden. Plan regelmatig koffiepauzes waarin je even kunt bijpraten en je hart kunt luchten. Dit helpt niet alleen bij het verwerken van emoties, maar versterkt ook de band met je collega’s, wat de werkomgeving positiever maakt.

Fysiek: Luister naar je Lichaam

Stretching en Beweging

Lichamelijke beweging is cruciaal om stress te verminderen en je lichaam in balans te houden. Begin je dag met een paar eenvoudige stretchoefeningen om je spieren los te maken en de bloedsomloop te stimuleren. Bijvoorbeeld, sta rechtop en rek je armen omhoog terwijl je diep inademt. Buig vervolgens langzaam voorover terwijl je uitademt en probeer je tenen aan te raken. Herhaal dit enkele keren.

Gezonde Voeding

Gezonde voeding speelt een grote rol in hoe je je fysiek voelt. Zorg ervoor dat je tijdens je werkdag voedzame maaltijden en snacks eet, zoals fruit, groenten, gezonde vetten zoals olijfolie… Vermijd overmatige suiker en cafeïne, omdat deze je energiepeil kunnen laten schommelen en je prikkelbaarheid kunnen vergroten. Jaaa, ook koffie! 😉 maar af en toe een lekker bakkie kan natuurlijk wel. Als je er maar bij eet, dat voorkomt schommelingen.

Rustmomenten Inlassen

Neem regelmatig korte pauzes om even weg te stappen van de drukte. Zelfs een paar minuten frisse lucht of een korte wandeling kunnen wonderen doen voor je fysieke welzijn. Zorg ervoor dat je deze pauzes plant en ook daadwerkelijk neemt, hoe druk het ook is.

Energetisch: Balans in je Energie

Visualisatie-oefeningen

Visualisatie kan helpen om je energie in balans te brengen. Sluit je ogen en stel je voor dat je omringd bent door een beschermend licht dat je afschermt van negatieve energieën. Dit kan een kleur hebben die je rust geeft, zoals blauw of groen. Visualiseer dat dit licht je energieveld zuivert en je kalmeert.

Grondingsoefeningen

Grondingsoefeningen helpen je om verbonden te blijven met de aarde en je energie te stabiliseren. Een eenvoudige oefening is om met beide voeten stevig op de grond te staan, je ogen te sluiten en je voor te stellen dat er wortels uit je voeten groeien die diep de aarde in gaan. Voel hoe deze wortels je verankeren en je energie stabiliseren. Doe deze oefening elke ochtend of wanneer je je overweldigd voelt.

Praktische Tips voor Dagelijkse Situaties

🩷 Creëer een Rustige Ruimte
Probeer een rustige ruimte te creëren in het kinderdagverblijf waar je je even kunt terugtrekken als het te veel wordt. Dit kan een kleine kamer zijn of zelfs een rustige hoek met een comfortabele stoel. Communiceer met je collega’s dat je af en toe even deze ruimte nodig hebt om op te laden.

🩷 Gebruik van Geluiddempers
Als geluid een grote trigger is voor je prikkelgevoeligheid, overweeg dan het gebruik van oordopjes of een noise-cancelling koptelefoon tijdens momenten waarop je je moet concentreren, zoals tijdens administratieve taken.

🩷 Time Management
Plan je dag zo efficiënt mogelijk in. Probeer taken die veel energie kosten te verspreiden over de dag en wissel ze af met minder intensieve taken. Dit helpt om overbelasting te voorkomen en je energie gelijkmatig te verdelen.

🩷 Grenzen Stellen
Leer om je grenzen te stellen en deze te communiceren met je collega’s en leidinggevenden. Het is belangrijk dat je aangeeft wanneer je tijd voor jezelf nodig hebt of wanneer bepaalde taken te veel van je vragen. Duidelijke communicatie helpt om misverstanden te voorkomen en zorgt ervoor dat iedereen begrip heeft voor jouw behoeften.

Prikkelgevoelig zijn en werken in een kinderdagverblijf kan een uitdagende combinatie zijn, maar het is absoluut mogelijk om een balans te vinden en met plezier en voldoening je werk te doen. Door mentaal, emotioneel, fysiek en energetisch goed voor jezelf te zorgen, kun je je beter beschermen tegen overprikkeling en je energie en welzijn op peil houden. Onthoud dat zelfzorg geen luxe is, maar een noodzaak. Met de juiste technieken en een beetje dagelijkse aandacht voor je eigen behoeften, kun je een vreugdevolle en gezonde werkervaring creëren, zowel voor jezelf als voor de kinderen onder je hoede.

Voel jij ook dat je je meer wilt verdiepen in het werken met HSP kinderen? Meld je dan aan voor de opleiding:

Ik was ooit opzoek naar een opleiding “Holistisch kindertherapeut”. Toen heb ik website van HSP academie gevonden. Ik heb een paar zinnen gelezen en ik dacht “Ja, dit is hem!”. Daarna contact met Anne gehad. Het was een hele fijne gesprek. Een paar weken later kwamen we achter dat ik zwanger was en het was ook geen probleem dat ik met opleiding wat later zou beginnen. Toen ik thuis zat tijdens me bevallingsverlof had ik een gevoel dat ik deze opleiding NU moet gaan volgen. Daarna contact gehad met Anne en ik volg nu opleiding bij haar.

Anne heeft een prachtig levensmissie en die wil ze graag met andere delen. Dat doet ze met haar hart en ziel. Ze heeft zo veel passie voor wat ze doet en het is zo prachtig om te zien. Het is ook mooi om te zien hoe ze bij elke student betrokken is. Er komen mensen van alle hoeken van Nederland.

Ik werk met kinderen ( leeftijd 0-13 jaar) en ik zie dat tegenwoordig kinderen iets anders van juf/PM’er/docenten vragen. De nieuwetijdskinderen communiceren op andere manier en daar past deze opleiding heel goed bij. Deze opleiding is een mooi verdieping in mijn werk, in de kinderen maar ook in mijzelf. Heel veel “Aha” momentjes gehad. Als ik naar de partijdagen ga, heb ik altijd zo veel zin in. Het is altijd een zeer waardevolle dag.

Thuis kan je in je eigen tempo theorie leren en tijdens praktijkdagen kan je methodieken oefenen met je mede studenten. Anne deelt veel ervaringen van haar eigen praktijk waardoor de leerstof tot leven komt. Ze heeft altijd tijd voor vragen en heeft veel kennis om deze te beantwoorden.
Anne zorgt voor een hele fijne en veilige sfeer. Ik heb me nog nooit zo fijn gevoel bij de opleiding.

Ik ben heel blij en dankbaar dat ik deze opleiding bij Anne mag volgen. Echt een aanrader!

Review Natalia Żuchowicz

Enthousiast geworden?

Meld je aan voor een opleidingen bij De HSP Academie.

error: Deze content is beveilgd
Studiegids - Opleiding Holistisch kindertherapeut met HSP-specialisatie

Gratis studiegids downloaden

Laat hieronder je gegevens achter en ontvang de studiegids digitaal over de opleiding Holistisch kindertherapeut met HSP specialisatie!