De kracht van familieopstellingen: onzekerheid overwinnen.

Opstellingen maken altijd een diepe indruk op mij. Niks blijft ongemerkt, er komen zo veel inzichten naar voren! Hierdoor word je bewust bekwaam, in plaats van onbewust onbekwaam.

Familieopstellingen zijn een krachtige methode om inzicht te krijgen in de verborgen dynamieken binnen een familie. Deze methode kan helpen om patronen en problemen die van generatie op generatie worden doorgegeven, te doorbreken. In dit blog deel ik het verhaal van Dylan, een jongetje dat last had van onzekerheid, en hoe familieopstellingen hem en zijn ouders hebben geholpen om deze last te overwinnen.

Het verhaal van Dylan

Dylan is een jongetje van negen jaar dat al een tijd worstelde met onzekerheid. Hij durfde niet goed voor zichzelf op te komen en voelde zich vaak angstig in sociale situaties. Zijn ouders merkten dit op en maakten zich zorgen. Ze herkenden zichzelf in Dylan; ook zij hadden al jaren last van onzekerheid en twijfels over zichzelf.

De ouders besloten hulp te zoeken en kwamen terecht bij mijn praktijk voor holistische kindertherapie. Tijdens ons eerste gesprek vertelden ze over hun eigen ervaringen met onzekerheid en hoe dit hun leven beïnvloedde. Ze wilden niet dat Dylan dezelfde problemen zou blijven houden en hoopten dat familieopstellingen een oplossing konden bieden.

De Familieopstelling
Tijdens de familieopstelling kozen we representanten die de rollen van Dylan, zijn ouders, grootouders en overgrootouders aannamen. Al snel werd duidelijk dat de onzekerheid van generatie op generatie was doorgegeven. Dylan’s grootvader had veel onzekerheid ervaren vanwege de harde opvoeding van zijn eigen vader. Dit patroon was doorgegeven aan de vader van Dylan, en vervolgens aan Dylan zelf.

De opstelling toonde aan dat de mannen in de familie altijd het gevoel hadden gehad dat ze niet goed genoeg waren. Deze overtuiging had geleid tot een diepgewortelde onzekerheid die van vader op zoon was doorgegeven. Door dit inzicht konden Dylan en zijn ouders erkennen waar hun gevoelens van onzekerheid vandaan kwamen.

De Heling
Met deze nieuwe inzichten konden we werken aan het doorbreken van de patronen. We gebruikten affirmaties en visualisaties om de oude overtuigingen los te laten en nieuwe, positieve overtuigingen te omarmen. Dylan kreeg de ruimte om zijn eigen gevoelens te uiten en leerde dat hij goed genoeg was, precies zoals hij is.

De ouders begonnen ook te werken aan hun eigen onzekerheden. Ze beseften dat ze niet langer de last van hun voorouders hoefden te dragen en konden beginnen met het opbouwen van hun eigen zelfvertrouwen. Dit proces was niet alleen helend voor hen, maar ook voor Dylan Hij zag zijn ouders veranderen en voelde zich gesteund in zijn eigen groei.

Resultaten
Na enkele maanden merkten zowel Dylan als zijn ouders duidelijke veranderingen. Dylan voelde zich zekerder in sociale situaties en durfde meer voor zichzelf op te komen. Zijn angst verminderde en hij begon meer plezier te hebben op school en met vriendjes. De ouders voelden zich ook sterker en zelfverzekerder. Hun onderlinge relatie verbeterde, wat zorgde voor een warmere en stabielere thuisomgeving voor Dylan.

De Kracht van Familieopstellingen

Het verhaal van Dylan en zijn ouders laat zien hoe krachtig familieopstellingen kunnen zijn. Door de onderliggende dynamieken en patronen binnen de familie zichtbaar te maken, konden zij de wortels van hun onzekerheid begrijpen en loslaten. Dit zorgde voor een diepe heling die hen in staat stelde om verder te groeien en hun leven positief te veranderen.

Oefening: Verbind Jezelf Met Je Familiepatronen

Deze oefening helpt je om inzicht te krijgen in de dynamieken en patronen binnen je familie en hoe deze je leven beïnvloeden. Neem de tijd om deze oefening rustig en in een ontspannen omgeving te doen.

Stap 1: Voorbereiding

 1. Zoek een rustige plek waar je niet gestoord wordt.
 2. Ga comfortabel zitten of liggen en sluit je ogen.
 3. Adem een paar keer diep in en uit om te ontspannen.

Stap 2: Visualisatie

 1. Stel je voor dat je in een grote open ruimte staat.
 2. Nodig in je gedachten je familieleden uit om in deze ruimte te komen staan. Begin met je ouders en werk zo verder terug in de tijd (grootouders, overgrootouders, etc.).
 3. Laat elke persoon een plek innemen die voor hen goed voelt.

Stap 3: Waarnemen

 1. Kijk rustig naar de opstelling van je familieleden. Observeer zonder oordeel hoe ze staan en wat je voelt.
 2. Let op wie dicht bij je staat en wie verder weg. Voel je verbinding met bepaalde familieleden sterker dan met anderen?
 3. Probeer te voelen of er bepaalde emoties of spanningen zijn in de ruimte. Zijn er familieleden die zich ongemakkelijk of gespannen lijken te voelen?

Stap 4: Inzicht Krijgen

 1. Stel jezelf de volgende vragen:
  – Welke patronen zie ik in mijn familie? Zijn er terugkerende thema’s zoals onzekerheid, angst of conflicten?
  – Welke gevoelens komen bij mij op als ik naar deze opstelling kijk?
  – Welke plek neem ik zelf in binnen deze familieopstelling? Voel ik me gesteund of juist geïsoleerd?

Stap 5: Loslaten en Veranderen

 1. Visualiseer dat je een warme, helende lichtstraal naar elke familielid stuurt. Deze lichtstraal helpt bij het loslaten van oude patronen en brengt liefde en begrip.
 2. Stel je voor dat je familieleden ontspannen en meer in balans komen te staan.
 3. Voel hoe deze verandering ook jou helpt om je lichter en vrijer te voelen.

Stap 6: Afronding

 1. Bedank in gedachten je familieleden voor hun aanwezigheid en steun.
 2. Laat de visualisatie rustig vervagen en kom langzaam terug naar het hier en nu.
 3. Open je ogen en neem een moment om te voelen hoe je je nu voelt.

Reflectie
Neem na de oefening wat tijd om je ervaringen op te schrijven. Wat heb je gezien en gevoeld? Welke inzichten heb je gekregen? Hoe kun je deze inzichten gebruiken om je eigen leven en relaties te verbeteren?

Deze oefening is een eerste stap naar het begrijpen van de invloed van je familiepatronen. Het kan nuttig zijn om deze oefening regelmatig te herhalen en te combineren met een familieopstelling bij een therapeut. Zo kun je steeds dieper inzicht krijgen en werken aan heling en groei.

Familieopstellingen zijn een waardevol hulpmiddel voor iedereen die worstelt met terugkerende problemen en patronen in hun leven. Of je nu een kind, jongere, volwassene of gezin bent, deze methode kan je helpen om inzicht te krijgen in de diepere oorzaken van je problemen en biedt mogelijkheden voor blijvende heling en verandering.

Als je geïnteresseerd bent in het ervaren van de helende kracht van familieopstellingen, nodig ik je uit om mee te doen aan de opleiding tot Holistisch Systeemcoach. Samen kunnen je werken aan het herstellen van balans en harmonie in het leven van personen.

Vertrouw op het proces en weet dat elke stap naar bewustwording een stap is naar een gelukkiger en gezonder leven!

Volg voor verdieping onze opleiding tot Holistisch Systeemcoach!

Vanwege privacy gebruiken is er een gefingeerde naam gebruikt.

Enthousiast geworden?

Meld je aan voor een opleidingen bij De HSP Academie.

error: Deze content is beveilgd
Studiegids - Opleiding Holistisch kindertherapeut met HSP-specialisatie

Gratis studiegids downloaden

Laat hieronder je gegevens achter en ontvang de studiegids digitaal over de opleiding Holistisch kindertherapeut met HSP specialisatie!