De kunst van de juiste vragen stellen bij kinderen

Vragen stellen

Als je alle lagen van het kind waarmee je samenwerkt wilt leren kennen, en dus mee te gaan werken, is het belangrijk goed te luisteren. Als je goed luistert, heeft het kind het gevoel ook echt gehoord te worden. En wanneer wij mensen gehoord worden, kunnen we onszelf openen. We openen onszelf dan voor de ander, en zo komen we in verbinding. Dus als je heel goed luistert naar wat het kind zegt, en wat het kind bedoelt, kun je verder gaan met diepgaande vragen stellen. 

Vraag jezelf eens af:

  • Wat wil je weten?
  • Waarom wil je dit weten?
  • Over welk niveau van het kind gaat dit? Fysiek, mentaal, emotioneel, energetisch?
  • Wat ga je met de antwoorden doen?
  • Waar moet het gesprek naartoe?
  • Wat is het doel?
  • Zijn concentratie en rust voorwaarden voor jou?

 

Waarom stel je vragen?
Je stelt een vraag omdat je iets wilt weten van het kind, je wilt het kind leren kennen en in de kern helpen. Maar voordat je een vraag stelt, vraag jezelf eens af wat het doel is van die vraag. 

Is het vanuit intuïtie? Dan zit je altijd goed. Dit is jouw onderbuik gevoel die je vertelt wat je mag vragen, om tot een doel te komen. 

Is jouw doel bijvoorbeeld: je wilt weten wat voor gedachtes het kind in het hoofd heeft, denk dan goed na over de vraag. Want een verkeerde vraag: hierdoor kan het kind juist dicht klappen. 

Ben ook niet te veel gefocust op jezelf, maar blijf in verbinding met het kind en/ of de ouder. 


Een gesprek beginnen
Met vragen stellen open je een gesprek. En dus maak je verbinding! 

Bijna elk gesprek begint met een vraag waarin je het kind of de ouder uitnodigt te gaan vertellen.

Je kunt ook edelstenen gebruiken. Ze hebben een bepaalde energie die bijvoorbeeld geruststellend kan werken. Zelf heb ik zacht blauwe en roze edelstenen op de tafel liggen waar we aan zitten, waardoor het kind de energie voelt en uitgenodigd wordt te gaan openen. Maar ook voelen die stenen fijn aan: “lekker glad!” hoor ik vaker. Vraag me niet hóe het werkt, maar ik weet: het werkt!


Een gesprek sturen
Door de juiste vragen te stellen, neem jij de leiding in een gesprek. Je geeft daarmee aan dat jij bepaalt over welke onderwerpen gepraat gaat worden, belangrijk als je bijvoorbeeld met ouders zit; neem de regie. 

Je kunt een vraag over een nieuw onderwerp stellen om ervoor te zorgen dat het kind niet te lang bij hetzelfde blijft hangen; heel belangrijk bij “het negatieve”. Want voedt je dit: dan voedt je automatisch ook het negatieve. En dus de zwaardere energie. En wat je aandacht geeft… groeit!


Informatie helder krijgen
Als je met het kind of de ouder niet de diepte in komt en je wilt een duidelijk antwoord, stel je een vraag waarmee je hem /haar de richting in stuurt concreet te zijn. 

Je zou bijvoorbeeld kunnen vragen;

  • “Je zegt dat de kinderen op school jou plagen. Wat doen de kinderen?”
  • “Ik hoor dat je zegt dat je verdrietig bent, vooral als je in bed ligt. Kun je vertellen hoe je je precies voelt als je in bed ligt?”
  • “Je zegt dat jouw hoofd heel vol is. Waar denk je vooral aan?”


Emoties bespreekbaar maken
Je ziet dat een kind of ouder zich oncomfortabel voelt en je wilt steun bieden, maar je weet niet goed wat er is. “Ik heb de indruk dat je je niet op je gemak voelt. Wat voel je?” Stem goed af met zo’n vraag! Het kan confronterend zijn.


Een ander aan het denken zetten
Soms is het antwoord op een vraag voor degene die hem moet beantwoorden belangrijker dan voor jou. Stel dat een kind een hulpvraag heeft en hij/ zij komt via de ouder bij jou voor een oplossing, maar jij denkt dat het kind het ook zelf zou kunnen oplossen, als het de goede richting te pakken heeft met bijvoorbeeld oefeningen die je meegeeft. Dan stel je een vraag waarmee je het systeem aan het werk zet, vraag bijvoorbeeld: 

“Wat heb je de vorige keer gedaan toen dit gebeurde?” 

“Dat klein beetje positieve, dat is echt heel knap van jou. Kan dan vaker gebeuren denk je?” Moedig aan op het positieve!

 

Het innerlijk systeem gaan begrijpen

 

Vooral in coachingsgesprekken stel je vragen waarmee je het kind en de ouder probeert te helpen zijn/haar eigen gedachten, wensen en gevoelens op een rij te zetten; het innerlijk systeem te gaan begrijpen. Bewustzijn! 

Door vervolgens goed te luisteren en door te vragen, kan de ander zijn doelen bepalen.

Wil jij nog veel meer leren m.b.t. kinderen op holistisch niveau? Meld je nu aan voor onze opleiding tot Holistisch Kindertherapeut.

Meld je aan voor de opleiding en
leer alles over het ondersteunen van kinderen

Geschreven door:
Anne van Omme
Holistisch kindertherapeute en HSP specialist

Enthousiast geworden?

Meld je aan voor de opleiding Holistisch kindertherapeut met HSP-specialisatie en leer alles over HSP.

Lees nog even verder

error: Deze content is beveilgd
Studiegids - Opleiding Holistisch kindertherapeut met HSP-specialisatie

Gratis studiegids downloaden

Laat hieronder je gegevens achter en ontvang de studiegids digitaal over de opleiding Holistisch kindertherapeut met HSP specialisatie!