Hoe creëer je een positieve mindset?

Je kunt jezelf 10 seconden geven om positief te denken over jezelf, en je kunt jezelf 10 seconden geven om negatief te denken over jezelf. Het is maar waar jij aandacht aan geeft.

De kracht van keuze
Wanneer jij je een dag minder voelt, dan kun je kiezen. Het is de kracht van keuze: geef jij je over aan de storm van gedachten? Die waarschijnlijk, want anders had je geen rot dag, meer negatief dan positief zijn? Of geef jij jouw brein de mogelijkheid om positiviteit te programmeren?Of geef jij jouw brein de mogelijkheid op positiviteit te programmeren?

Ben jij je bewust van jouw gedachten?

Hieronder zie je drie voorbeelden van affirmaties die je zou kunnen gebruiken en die je positiviteit geven.

Als ik in de spiegel kijk, voel ik liefde voor mezelf

Ik leef in het moment en geniet van de kleine dingen

Ik voel me stralend, en dit gaat ook naar buiten toe

Jouw brein
Vergelijk het eens met een soort snelwegen. Snelwegen in je hoofd. Je hersenstructuren kunnen veranderen, het is zelfs bewezen dat dit verandert wanneer jij ervoor gaat! Wanneer jij positief denkt over jezelf, ga je zo veel gemakkelijker leven en liefdevoller naar jezelf kijken. Na 21 dagen komen er een soort snelwegen, deze ontstaan in je brein. Deze snelwegen zitten vol met de autootjes van nieuwe informatie: wat zijn jouw patronen, wat belemmert je in je dagelijks leven en wat zou jij voor nieuwe patronen willen (aanleren)? Ik nodig je uit om deze nieuwe patronen je eigen te maken.Na 21 dagen komen er een soort snelwegen, deze ontstaan in je brein. Deze snelwegen zitten vol met de autootjes van nieuwe informatie: wat zijn jouw patronen, wat belemmert je in je dagelijks leven en wat zou jij voor nieuwe patronen willen (aanleren)?
Ik nodig je uit om deze nieuwe patronen je eigen te maken.

We kijken als mensen vaak naar de dingen die niet goed gaan, beter kunnen...

De spiegel naar kinderen
Wanneer jij positief denkt over jezelf, stuur je dit automatisch jouw energetisch veld in. Kinderen vangen dit op met hun voelsprieten, alsook met hun spiegelneuronen. De opgevangen informatie uit de omgeving van kinderen vormt het kind grotendeels. Het helpt dus niet alleen jezelf maar ook de kinderen om je heen om in de positieve mindset te zitten!
We kijken als mensen vaak naar de dingen die niet goed gaan, beter kunnen…
Probeer vandaag eens de dingen van de zonnige kant te bekijken.

Beantwoord deze vragen eens voor jezelf:

Je zult zien dat het allemaal wat lichter voor je wordt en dat je meer plezier ervaart.

Positief over jezelf denken helpt je ook te voelen wat je echt wilt.

Wat is belangrijk voor jou? Waar sta je echt vierkant achter? En wat wil je niet?
Je zult merken dat jij vanuit deze energie beslissingen gaat maken die niet alleen voor jezelf goed zijn, maar stiekem ook voor de buitenwereld. Niemand is er blij mee als jij niet goed voor jezelf zorgt.
Kinderen krijgen al op jonge leeftijd mee dat zij moeten voldoen, presteren, enzovoort. Jij wilt toch ook niets liever dan dat jouw kind in zelfvertrouwen opgroeit? En als jij met kinderen werkt, dat deze kinderen zelfvertrouwen meekrijgen? Dan begint het dus eerst bij jezelf.
Zelfleiderschap noemen we dit.

Zelfleiderschap
Zelfleiderschap wordt ook meegenomen in de opleiding tot Holistisch Kindertherapeut met HSP-specialisatie. Denk aan alle prikkels die je opdoet. En aan alles wat jij uitzendt. Plus als jij kinderen begeleidt, is de kans groot dat jij leegloopt omdat je zo graag wilt helpen, écht wilt helpen! Het is zaak te leren bij jezelf te blijven, en niet leeg te lopen. Hoe blijf je bij jezelf? En ondersteun je tegelijkertijd? In de opleiding leer je dit.

Ga iets doen wat je eigenlijk al een tijdje wilt doen! Waar word je blij van? Is het dansen, koken, op naailes gaan, paardrijden… pak iets op wat je heel leuk vindt. Verhoog het aantal leuke dingen, plan het in. Anders komt er niets van. Zo verhoog je jouw positieve energie!

Jouw omgeving: met wie ga je om?
Waar je mee omgaat, word je mee besmet. Het is ook echt zo! Jouw brein pikt alles op van wat ze zeggen, hoe ze het zeggen, hoe ze het bedoelen… Je gaat je ook echt onbewust aanpassen. Het is dus belangrijk te weten dat mensen die jou positief laten voelen, echt nodig zijn in je leven. Omarm dus die positieve vriendschappen. Een groot deel van ons gedrag verloopt onbewust: je pikt uit fijne vriendschappen veel op. De omgeving speelt dus een grote rol. Is jouw omgeving positief? Dan ontwikkel jij positievere gedachten. Ga je veel om met mensen die in problemen zitten of die in zware energie verblijven? Dan is de kans groot dat je dit opneemt, hier kun je niets aan doen: je brein pikt dit op.
Dit wil niet zeggen dat je niet meer met deze mensen moet omgaan! Het wil alleen maar zeggen dat je heel bewust bent van hun patronen, dat deze van hen zijn en dat jij een positieve, voor jóu werkende mindset wilt.

We staan er niet bij stil dat de dingen van de ander ervoor kunnen zorgen dat we ons anders gedragen

De gewoontes die je overneemt
Maar ook omgevingsfactoren als kleuren, geuren, geluiden, hoe een ander spreekt, gewoontes van een ander…
We onderschatten de kracht van deze factoren vaak. We staan er vaak niet bij stil dat de gewoonten van de ander ervoor kunnen zorgen dat we ons anders gedragen. En dat is logisch! Want we kunnen niet als een helikopter boven onszelf hangen.
Toch is het bewijs voor de invloed van de omgeving op ons gedrag enorm groot. Door wat je opvangt bij de ander, kun je zelfs gedachten gaan creëren in jouw mindset die lijken op die van de ander.

De leefomgeving
Jouw leefomgeving kun je dus aanpassen, bedenk bijvoorbeeld dat een kind dat niet kan slapen in een hele drukke kamer best eens last zou kunnen hebben van alle kleuren en voorwerpen in de ruimte. Het geeft letterlijk onrust.
Bedenk net dat je de omgeving kunt aanpassen om vervolgens gewenst gedrag te zien. Een kind dat heel afgeleid is aan tafel, heeft er niets aan als het speelgoed binnen handbereik ligt of in het zicht staat. Dan kun je het kind niet kwalijk nemen dat het wil spelen in plaats van eten.
Je wilt natuurlijk voorkomen dat de omgeving het gedrag wat je niet wilt zien, uitlokt.

Voor verandering is een juiste mindset ontzettend belangrijk: blijf je in je oude gedachten en overtuigingen hangen

Geschreven door:
Anne van Omme
Holistisch kindertherapeute en HSP specialist

Enthousiast geworden?

Meld je aan voor een opleidingen bij De HSP Academie.

error: Deze content is beveilgd
Studiegids - Opleiding Holistisch kindertherapeut met HSP-specialisatie

Gratis studiegids downloaden

Laat hieronder je gegevens achter en ontvang de studiegids digitaal over de opleiding Holistisch kindertherapeut met HSP specialisatie!