Hoogsensitief coachen

Als therapeut of coach weet jij als geen ander: zorgen voor jezelf is nummer één prioriteit. Al zes jaar lang merk ik tijdens het ondersteunen van kinderen dat veel ouders die zelf coach of therapeut zijn, hun eigen gezondheid niet bovenaan hebben staan op hun prioriteitenlijstje. Ook bij de volwassenen die ik begeleid en werkzaam zijn als coach of therapeut hoor ik vaak genoeg over vermoeidheid. Hard aan het werk zijn, om maar succesvol te zijn, om het weer goed te doen voor de ander, zodat de ander straalt! Maar hoe zit het eigenlijk met jou?

Maar wat zijn jouw patronen?
Als coach of therapeut help jij de ander in zijn of haar kracht te zetten. Bewust te zijn van eigen patronen en dat het anders kan en mag. Maar wat zijn jouw patronen? Ben jij je bewust van je eigen patronen? Ook in je werk?

Zo kom je erachter wat is jouw patronen zijn.
Kijk eens wat jij van jouw cliënt te leren hebt. Wat was je spiegel? 

In de opleiding tot Holistisch Kindertherapeut – met HSP specialisatie leer ik mijn studenten altijd om ook naar eigen spiegels te kijken. Zelfinzicht op te doen. Kijk in de sessies met de ander, eens naar wat je hier zelf van kunt leren. 

Ik leer nog steeds elke dag van de kinderen en studenten. De kinderen in mijn praktijk, hun ouders en de studenten tijdens de lessen met hun vragen en processen. 

 

Inzichten bewust maken 
Schrijf deze inzichten voor jezelf op.

Na elke werkdag bekijk ik in een boekje welke inzichten ik die dag heb opgedaan. Tijdens lessen schrijf ik tussendoor op als iemand een spiegel voor mij is of ik een inzicht opdoe, of nadien. En in de praktijk schrijf ik meteen nadat een gezin weg is. 

Als ik dan naderhand mijn boekje voor mij heb liggen, wordt het ineens duidelijk wat ik heb geleerd die dag. Van onbewust onbekwaam word ik dan ineens bewust onbekwaam. En dan nog naar bewust bekwaam; dat word je alleen als je het ook in de praktijk brengt.

Hoe je een goede gewoontes praktiseert.
Dan nog het praktiseren: het ook echt doen. Dus bijvoorbeeld: een kind laat zien in de praktijk dat het hoog ademt. Het kind zit/ blijft hoog in de ademhaling, en mij valt het op. Ik schrijf in mijn notities dat het kind hoog ademhaalt, en aangezien een HSP-brein veel spiegelneuronen bevat, voel ik of ik zélf wel laag in mijn ademhaling zit. Dan merk ik op dat dit bij mij niet zo is in dit moment, en ik ga bewust lager ademen. Wanneer ik na een aantal dagen merk dat ik al een poosje hoog in mijn ademhaling zit, ga ik praktiseren: ik ga bewust aan de slag met mijn ademhaling. Zo komt mijn ademhaling meer tot rust, en dus ook mijn zenuwstelsel. Mijn algehele systeem vaart er wel bij, en dat alleen maar omdat ik bewust ben geweest van een kind dat hoog in ademhaling zat. En vervolgens dit opmerkte bij mezelf.

Wat zijn concentratieproblemen bij een kind, gerelateerd tot trauma?
Wat mogelijke signalen van concentratieproblemen kunnen zijn, verschilt per kind. Ieder kind is uniek hierin. Maar vaak zie ik in de praktijk de volgende signalen:

“Wat nou als je beseft dat jouw cliënten willen dat het goed met je gaat, omdat jij iets moois in de wereld te brengen hebt.”

Je algehele gezondheid als ondernemer
En wat als jouw gezondheid op nummer één prioriteit komt te staan? Je fysieke gezondheid, en je mentale gezondheid. 

Wat nou als dit heel belangrijk is, belangrijker dan je bedrijf runnen? 

En wat nou als je beseft dat jouw cliënten willen dat het goed met je gaat, omdat jij iets moois in de wereld te brengen hebt. Ik kreeg laatst voordat ik griep had berichtjes van mijn studenten: “Anne je zag al wat bleek, volgens mij heb je nu griep hè, doe je het rustig aan?” En: “Begin je niet weer te snel na je griep?”

Tips voor jouw gezondheid als het je werk is anderen te ondersteunen

Het fysieke niveau:

Het mentale niveau:

“Wat vind jij eigenlijk in de kern het allerbelangrijkste?”

Maak van jouw gezondheid je prioriteit
Mijn studenten en cliënten willen dat het goed met mij gaat, want dan pas kan ik er voor hen zijn. En als ik verder kijk naast mijn werk, dan doe mijn vrienden en familie dit ook. Dit spiegelen ze heel bewust naar mij. Voel eens voor jezelf: wat vind jij eigenlijk holistisch gezien, diep in de kern het allerbelangrijkste? Het goed runnen van je leven, of je gezondheid? Je praktijk runnen, of je baan in het onderwijs zodat je er voor de kinderen kunt zijn, of misschien ben je er wel volle bak voor je eigen kinderen, en vergeet je jezelf stiekem een beetje?

Kinderen, en dan vooral hoogsensitieve kinderen hebben enorme voelsprieten en voelen haarfijn aan als jij niet goed voor jezelf zorgt. En de mensen in je bedrijf ook. Dus maak van jouw gezondheid prioriteit.

Geschreven door:
Anne van Omme
Holistisch kindertherapeute en HSP specialist

Enthousiast geworden?

Meld je aan voor de opleiding Holistisch kindertherapeut met HSP-specialisatie en leer alles over HSP.

Lees nog even verder

Systemische opstellingen

Systemisch werk is een filosofie ontwikkeld door B. Hellinger. Een methode die leidt naar zingeving, acceptatie, verandering en juiste verbindingen leggen. Hellinger onderzocht vele culturen

Lees verder »
error: Deze content is beveilgd
Studiegids - Opleiding Holistisch kindertherapeut met HSP-specialisatie

Gratis studiegids downloaden?

Laat hieronder je gegevens achter
en ontvang de studiegids digitaal!