Als therapeut of coach weet jij als geen ander: zorgen voor jezelf is nummer één prioriteit. Al zes jaar lang merk ik tijdens het ondersteunen van kinderen dat veel ouders die zelf coach of therapeut zijn, hun eigen gezondheid niet bovenaan hebben staan op hun prioriteitenlijstje. Ook bij de volwassenen die ik begeleid en werkzaam zijn als coach of therapeut hoor ik vaak genoeg over vermoeidheid. Hard aan het werk zijn, om maar succesvol te zijn, om het weer goed te doen voor de ander, zodat de ander straalt! Maar hoe zit het eigenlijk met jou?
Maar wat zijn jouw patronen?
Als coach of therapeut help jij de ander in zijn of haar kracht te zetten. Bewust te zijn van eigen patronen en dat het anders kan en mag. Maar wat zijn jouw patronen? Ben jij je bewust van je eigen patronen? Ook in je werk?
Zo kom je erachter wat is jouw patronen zijn.
Kijk eens wat jij van jouw cliënt te leren hebt. Wat was je spiegel?
In de opleiding tot Holistisch Kindertherapeut – met HSP specialisatie leer ik mijn studenten altijd om ook naar eigen spiegels te kijken. Zelfinzicht op te doen. Kijk in de sessies met de ander, eens naar wat je hier zelf van kunt leren.
Ik leer nog steeds elke dag van de kinderen en studenten. De kinderen in mijn praktijk, hun ouders en de studenten tijdens de lessen met hun vragen en processen.
Inzichten bewust maken
Schrijf deze inzichten voor jezelf op.
Na elke werkdag bekijk ik in een boekje welke inzichten ik die dag heb opgedaan. Tijdens lessen schrijf ik tussendoor op als iemand een spiegel voor mij is of ik een inzicht opdoe, of nadien. En in de praktijk schrijf ik meteen nadat een gezin weg is.
Als ik dan naderhand mijn boekje voor mij heb liggen, wordt het ineens duidelijk wat ik heb geleerd die dag. Van onbewust onbekwaam word ik dan ineens bewust onbekwaam. En dan nog naar bewust bekwaam; dat word je alleen als je het ook in de praktijk brengt.
Hoe je een goede gewoontes praktiseert.
Dan nog het praktiseren: het ook echt doen. Dus bijvoorbeeld: een kind laat zien in de praktijk dat het hoog ademt. Het kind zit/ blijft hoog in de ademhaling, en mij valt het op. Ik schrijf in mijn notities dat het kind hoog ademhaalt, en aangezien een HSP-brein veel spiegelneuronen bevat, voel ik of ik zélf wel laag in mijn ademhaling zit. Dan merk ik op dat dit bij mij niet zo is in dit moment, en ik ga bewust lager ademen. Wanneer ik na een aantal dagen merk dat ik al een poosje hoog in mijn ademhaling zit, ga ik praktiseren: ik ga bewust aan de slag met mijn ademhaling. Zo komt mijn ademhaling meer tot rust, en dus ook mijn zenuwstelsel. Mijn algehele systeem vaart er wel bij, en dat alleen maar omdat ik bewust ben geweest van een kind dat hoog in ademhaling zat. En vervolgens dit opmerkte bij mezelf.
- De voorhoofdskwab is belangrijk om aandacht vast te houden.
- De thalamus een belangrijk brein-deel bij het schakelen tussen verschillende prikkels die binnenkomen.
- Daarnaast spelen verschillende boodschappersstoffen in het kinderbrein (neurotransmitters) ook een rol bij concentratie.
Wat zijn concentratieproblemen bij een kind, gerelateerd tot trauma?
Wat mogelijke signalen van concentratieproblemen kunnen zijn, verschilt per kind. Ieder kind is uniek hierin. Maar vaak zie ik in de praktijk de volgende signalen:
“Wat nou als je beseft dat jouw cliënten willen dat het goed met je gaat, omdat jij iets moois in de wereld te brengen hebt.”
Je algehele gezondheid als ondernemer
En wat als jouw gezondheid op nummer één prioriteit komt te staan? Je fysieke gezondheid, en je mentale gezondheid.
Wat nou als dit heel belangrijk is, belangrijker dan je bedrijf runnen?
En wat nou als je beseft dat jouw cliënten willen dat het goed met je gaat, omdat jij iets moois in de wereld te brengen hebt. Ik kreeg laatst voordat ik griep had berichtjes van mijn studenten: “Anne je zag al wat bleek, volgens mij heb je nu griep hè, doe je het rustig aan?” En: “Begin je niet weer te snel na je griep?”
Tips voor jouw gezondheid als het je werk is anderen te ondersteunen
Het fysieke niveau:
- Sta je voor de klas? Kijk dan goed rond wat er zoal aan materiaal in het lokaal hangt en staat. Kijk er eens met een frisse blik naar en bedenk: less is more. Hoe minder, hoe beter het ook daadwerkelijk gezien wordt. Fijn voor de kinderen én voor jou als pedagoog. Te veel materiaal leidt tot overprikkeling van het neurosysteem én de kans is groot dat kinderen er niet eens naar kijken: die mooie poster valt simpelweg niet op door te veel overbodige spullen.
- Gronden, oftewel aarden. Zorg dat je vanaf het moment dat je opstaat en gedurende de dag, dat je heel bewust contact maakt met je voeten. Ga er met je aandacht naartoe, voel hoe ze plat op de grond staan. Visualiseer bijvoorbeeld dat er stevige boomwortels vanuit jouw voetzolen de aarde ingroeien, zodat je letterlijk krachtig en vitaal in het leven staat zoals een boom. Ook helpt het om prikkels af te voeren, de aarde in. Je draagt dan niet alles in jouw systeem mee, maar voert gedurende de dag energieën af. Dit is echt cruciaal voor een HSP’er, om stevig verankert en vol energie te blijven. Dit kun je altijd en overal doen. Het zal je opvallen dat de kinderen in jouw klas ook beter gronden, ze zijn immers een spiegel. Als jij “fladdert”, pikken zij dit op en HSP kinderen zullen ook sneller gaan fladderen. Wanneer jij zelf start met een goede gronding, kun je kinderen leren hetzelfde te doen. Ga bijvoorbeeld na elke pauze even met z’n allen staan als een boom. De resultaten zullen je verbazen. Meer rust en concentratie zijn het natuurlijke gevolg.
- Haal bewust adem. Check regelmatig even bij jezelf in of jij op een juiste manier ademhaalt. Stel jezelf de vraag: zit mijn ademhaling hoog? In mijn keel of borstgebied, of mooi laag, in het buikgebied? Probeer jouw ademhaling gedurende de dag op vaste momenten te monitoren en even bewust te laten zakken. Again, kinderen zijn jouw spiegels. Je zal merken dat als jij kalm, goed en regelmatig ademt, kinderen sneller geneigd zijn hetzelfde te doen.
Het mentale niveau:
- Met welke mindset jij de dag ingaat, is bepalend voor het verloop. Je hebt het vast gemerkt dat als je dag chaotisch start, het vaak een rommelige dag blijft waarin je het gevoel hebt dat je achter de feiten aanloopt. Zelfleiderschap start dan ook met een bewuste start. Wanneer je wakker wordt, blijf je even liggen. Liefst met gesloten ogen. Zet een intentie/affirmatie voor de dag, daarmee focus je jouw energie in de richting die jij wil. Dat zorgt voor focus en regie, vanuit zachte manifestatiekracht. Een intentie zetten is als het uitspreken van een wens. Denk aan: “vandaag zorg ik goed voor mijzelf, op alle niveaus van holisme”. Of: “vandaag let ik op mijn gronding”, etc. Door op deze wijze zelf richting te geven aan de dag, voorkom je dat je het gevoel hebt geleefd te worden. Jij hebt de leiding.
- Doe zelfonderzoek, leer jezelf en jouw behoeften kennen. Wat heb jij nodig om vol in jouw kracht te blijven? Denk aan: regelmatig pauze houden en dit ook écht doen. Of elke dag te bewegen, of jezelf goed te voeden. Of elke dag een kort momentje voor jezelf, om op te laden in jouw eigen energie.
- Ga daar ook echt voor staan! Je mag van jezelf prioriteit maken. Door goed voor jezelf te zorgen, op alle niveaus van holisme, blijf je in evenwicht. Je kunt dan blijven geven aan de kinderen en de ouders, als je ook liefdevolle zorg (selfcare) van jezelf ontvangt. Anders brandt je op en dat is juist niet de bedoeling. Toch?
- Sluit de dag ook op een bewuste manier weer af. Het kan fijn zijn om een dagboek bij te houden, om daarin te schrijven (journalen) hoe je terugkijkt op de dag. Wat ging mooi, fijn, goed, vanuit flow? Wat was lastig, mag je nog meer leren/ontwikkelen? Waar ben je dankbaar voor? Mindful de dag afsluiten creëert rust, overzicht en een dankbaar gevoel. Al dat moois neem je weer mee de volgende dag in.
“Wat vind jij eigenlijk in de kern het allerbelangrijkste?”
Maak van jouw gezondheid je prioriteit
Mijn studenten en cliënten willen dat het goed met mij gaat, want dan pas kan ik er voor hen zijn. En als ik verder kijk naast mijn werk, dan doe mijn vrienden en familie dit ook. Dit spiegelen ze heel bewust naar mij. Voel eens voor jezelf: wat vind jij eigenlijk holistisch gezien, diep in de kern het allerbelangrijkste? Het goed runnen van je leven, of je gezondheid? Je praktijk runnen, of je baan in het onderwijs zodat je er voor de kinderen kunt zijn, of misschien ben je er wel volle bak voor je eigen kinderen, en vergeet je jezelf stiekem een beetje?
Kinderen, en dan vooral hoogsensitieve kinderen hebben enorme voelsprieten en voelen haarfijn aan als jij niet goed voor jezelf zorgt. En de mensen in je bedrijf ook. Dus maak van jouw gezondheid prioriteit.
Geschreven door:
Anne van Omme
Holistisch kindertherapeute en HSP specialist