Hoogsensitief en lasten van anderen dragen

In mijn praktijk als holistisch kindertherapeut ontmoet ik regelmatig kinderen die hoogsensitief (HSP) zijn. Deze kinderen zijn extra gevoelig voor prikkels en emoties, zowel van zichzelf als van hun omgeving. Dit kan zowel een gave als een uitdaging zijn, vooral als er spanningen binnen het gezin zijn. Familieopstellingen kunnen hierbij een waardevol hulpmiddel zijn. In dit blog deel ik een praktijkvoorbeeld van een gezin waarin een hooggevoelig kind geholpen werd door een familieopstelling.

Het verhaal van Lisa

Lisa is een meisje van tien jaar en hoogsensitief. Ze voelt emoties intens en heeft moeite met drukke omgevingen en sterke gevoelens van anderen. Lisa’s ouders merkten dat ze vaak overprikkeld was, snel huilde en zich soms terugtrok in zichzelf. Ze wisten niet goed hoe ze haar konden helpen en besloten mijn hulp in te schakelen.

Tijdens het eerste gesprek met Lisa en haar ouders werd duidelijk dat er veel spanning in het gezin was. De ouders hadden zelf veel stress door werk en relatieproblemen, en Lisa leek deze spanningen sterk aan te voelen. Haar moeder vertelde dat Lisa vaak zei dat ze zich verantwoordelijk voelde voor het geluk van iedereen in het gezin.

Als holistisch kindertherapeut stelde ik voor om een familieopstelling te doen om de onderliggende dynamieken binnen het gezin zichtbaar te maken en te helpen oplossen.

We kozen een dag waarop het hele gezin aanwezig kon zijn. Tijdens de opstelling kozen we representanten voor Lisa, haar ouders, en haar grootouders. Al snel werd duidelijk dat Lisa een sterke emotionele last droeg die niet alleen van haar ouders kwam, maar ook van eerdere generaties.

De opstelling toonde aan dat Lisa onbewust de spanningen en onverwerkte emoties van haar moeder droeg, die op haar beurt weer de emotionele last van haar eigen moeder droeg. Deze keten van onverwerkte emoties en stress was van generatie op generatie doorgegeven. Lisa, als hoogsensitief kind, voelde deze last extra sterk.

De representanten voelden een zware energie rondom de vrouwen in de familie. Lisa stond symbool voor de jongste generatie die deze last droeg. Door dit patroon zichtbaar te maken, konden we beginnen met het proces van heling.

Met de inzichten uit de opstelling konden Lisa en haar ouders beginnen met het loslaten van de oude patronen. We gebruikten affirmaties om de last van vorige generaties los te laten en meer ruimte te creëren voor nieuwe, positieve energie.

We deden ook een visualisatie-oefening waarin Lisa zich voorstelde dat ze een beschermende laag om zich heen had, zodat ze niet alle emoties en spanningen van anderen zou absorberen. Dit hielp haar om haar eigen energieveld beter te beschermen en minder overprikkeld te raken.

De resultaten
Na enkele sessies merkten we een duidelijke verandering in het gezin. Lisa’s ouders werden zich bewuster van hun eigen emoties en de invloed hiervan op Lisa. Ze begonnen actief te werken aan hun eigen stress en relatieproblemen, wat een positief effect had op het hele gezin.

Lisa zelf begon zich rustiger en zelfverzekerder te voelen. Ze kon beter omgaan met haar hooggevoeligheid en voelde zich minder belast door de emoties van haar ouders en grootouders. Haar schoolprestaties verbeterden en ze begon meer te genieten van sociale activiteiten zonder snel overprikkeld te raken.

Het verhaal van Lisa en haar gezin laat zien hoe krachtig familieopstellingen kunnen zijn, vooral voor hoogsensitieve kinderen. Door de onderliggende spanningen en patronen zichtbaar te maken, kunnen we werken aan diepgaande heling en verandering. Voor Lisa en haar gezin betekende dit een bevrijding van emotionele lasten die al generaties lang werden doorgegeven.

Familieopstellingen bieden een unieke mogelijkheid om de verborgen dynamieken binnen een gezin zichtbaar te maken en te helen. Vooral voor hoogsensitieve kinderen kunnen deze opstellingen een wereld van verschil maken. Ze helpen niet alleen het kind zelf, maar ook het hele gezin om beter in balans te komen en harmonie te vinden.

Als je een hoogsensitief kind hebt en merkt dat je gezin worstelt met emotionele spanningen, kan een familieopstelling een waardevolle stap zijn naar heling.

Download onze studiegidsen om te ontdekken of de opleiding holistisch kindertherapeut of de opleiding holistisch systeemcoach bij je past!

Vanwege privacy gebruiken is er een gefingeerde naam gebruikt.

Enthousiast geworden?

Meld je aan voor een opleidingen bij De HSP Academie.

error: Deze content is beveilgd
Studiegids - Opleiding Holistisch kindertherapeut met HSP-specialisatie

Gratis studiegids downloaden

Laat hieronder je gegevens achter en ontvang de studiegids digitaal over de opleiding Holistisch kindertherapeut met HSP specialisatie!