HSP binnen het gezin: mindful momenten creëren, samen & alleen

HSP binnen het gezin: mindful momenten creëren, samen & alleen - De HSP Academie

Het kan overweldigend zijn, om als HSP’er binnen het gezin goed te zorgen voor je energie.
Een uitdaging voor mensen die over het algemeen weinig “last” hebben van prikkels, maar voor de hooggevoeligen onder ons is dit een extra pittige zoektocht. Je hebt immers met zoveel factoren rekening te houden. Het in de lucht houden van de dagelijkse ballen is een kunst an sich.
Als er dan ook slapeloze nachten bij komen en een zakenreis van jouw partner, hoe laad je in vredesnaam dan op? Een mooie vraag om jezelf te stellen is: hoe kan ik in liefdevolle verbinding staan met mijn gezin, zonder mijzelf en mijn behoeften uit het oog te verliezen? Helemaal interessant wordt het als dit niet alleen voor jóu een uitdaging is, maar ook voor jouw hooggevoelige partner en kinderen. Oeff!

Voelsprieten en selfcare

Van nature zijn veel HSP’ers zorgzaam. De voelsprieten staan al gauw uit wanneer iemand zich niet fijn voelt, we willen helpen. Velen van ons zijn echte gevers. Dikwijls geven we net iets meer dan we (onszelf toestaan te) ontvangen. Empathie en hulpvaardigheid zijn prachtige eigenschappen, maar net zoals met alles: als je erin doorschiet, gaat het ten koste van jezelf. Daarom is zelfonderzoek ook zo belangrijk: leer jezelf kennen. In de opleiding tot holistisch kindertherapeut met HSP-specialisatie ga je op reis in zelf-ontdekkingsland. Het woord ont-dekken is zo treffend, want het verwijst naar de laagjes die jou nog bedekken om jou te beschermen. Maar ze dienen je niet langer als mens en therapeut, je mag ze liefdevol afleggen. Door bijvoorbeeld het mechanisme pleasen los te laten of jezelf wegcijferen, creëer je al meer ruimte voor jouzelf binnen het gezin. Je mag leren om van jezelf prioriteit te maken. Denk maar aan het zuurstofmasker in het vliegtuig: deze zet jij eerst op en daarna help je de anderen. Veel clichés zijn waar en deze ook: hoe beter jij voor jezelf zorgt, hoe beter jij in staat bent om er écht met aandacht voor jouw dierbaren te zijn. Van selfcare laad je op: je geeft jezelf de boodschap dat je het waard bent om te koesteren. Je voelt je krachtig als je op alle niveaus van holisme goed voor jezelf zorgt. Het is ook het voorbeeld wat je aan jouw kinderen laat zien. Als mama goed voor zichzelf zorgt en niet onbewust de boodschap meegeeft dat dat egoïstisch is, zullen jouw kinderen ook beter voor zichzelf gaan zorgen. Als ouder geef je immers het levende voorbeeld. Kinderen leren van wat ze je zien DOEN, minder van wat je ze vertelt 😊

Een waarde(n)vol kompas

Een waardevolle tool is ook het helder krijgen van jouw kernwaarden. Wat is voor jou zó belangrijk, dat als er niet voldaan wordt aan de waarde, jij je niet gelukkig voelt? Kenwaarden kunnen zijn: vrijheid, ruimte, rust, waarheid, liefde, respect, gelijkwaardigheid, persoonlijke ontwikkeling, etc. Voel maar eens goed en schrijf op, waar sta jij voor? Wat heb jij nodig om je fijn, vrij en gelukkig te voelen? Het is ontzettend verbindend om dit samen met je partner en kinderen te doen. Maak het vooral niet zwaar, dit mag spelenderwijs. Maak er een leuk en mindful moment van samen als gezin. Gekleurde vellen papier met toffe stiften op tafel en laat iedereen heel veel waarden opschrijven. Gewoon zoveel als je kunt bedenken. Knip ze in strookjes en laat iedereen de waarden kiezen (bijvoorbeeld maximaal 7) die passend voelen. En heeft iemand “jouw” strookje? Dan maak je er nog zo een. Het kennen van jouw waarden en die van de anderen binnen het gezin, kan heel verhelderend zijn. Voorbeeld: je hebt opgeschreven dat rust een waarde is van jou. Maar je constateert dat er eigenlijk amper rustmomenten zijn op een dag. Voel dan eens goed: hoe kan ik die rust toch creëren? Het is immers een waarde, dus belangrijk om daar gehoor aan te geven. Deel, lach, wees respectvol naar elkaar en probeer als gezin te onderzoeken: hoe kunnen we er samen voor zorgen dat de waarden van iedereen in het gezin een plek krijgen? Zo dienen ze als waarde(n)vol kompas binnen het gezin.

Mag jij van jouzelf prioriteit maken?

Het kost vaak tijd om patronen te doorbreken. Als je het gewend bent om direct op te springen wanneer iemand roept, zal het wennen zijn om daar anders mee om te gaan. Probeer te vertragen, je voeten wat vaker bewust op de grond te zetten, bewust adem te halen, kortom: jezelf te voelen. Aanwezig te zijn in jezelf. Probeer wat vaker op je handen te gaan zitten, of even op je lip te bijten wanneer er iets gevraagd wordt. Door zelf een stapje achteruit te zetten, geef je de ander de kans om een stapje naar voren te doen. Dit kan zorgen voor een hele nieuwe -verfrissende- dynamiek. Minder reactief worden creëert rust en overzicht, zeker binnen een HSP-gezin.
Dat wil niet zeggen dat je geen verantwoordelijkheid neemt als ouder, integendeel. Je neemt juist verantwoordelijkheid door voor jouzelf te zorgen zodat je vol energie blijft. Je partner doet dit ook. En samen deel je de verantwoordelijkheid om jullie kernwaarden te waarborgen. Met de kinderen bespreken jullie -afgestemd op kindniveau- wanneer dit goed gaat (vier het lekker als jullie een stijgende lijn opmerken!) en bespreek samen waar het aan kan liggen dat er iets “scheefgegroeid” is. Een vraag kan zijn: ‘zullen we samen eens kijken hoe het kan dat er zoveel ruzie is deze week”? Het kan inzicht geven om de papieren waarden strookjes erbij te pakken.

Een nieuwe vorm vinden

Als jij jezelf herkent in een ‘HSP-gezin’ kan het soms gewoon erg pittig zijn om allemaal stevig te blijven staan in de eigen energie. Iedereen is immers gevoelig voor energieën, prikkels en emoties, deze worden makkelijk overgenomen. Grote kans dat wat jij allemaal voelt, voor 80% niet eens van jouzelf is. Hoewel je bewustzijn hierin goed kunt trainen, kan het ook heel fijn zijn om regelmatig jouw eigen space op te zoeken. Plan jouw alleen-tijd in. En sta jouw partner toe hetzelfde te doen. Je bent immers een team. Besef je ook dat steeds meer gezinnen kiezen voor een nieuwe vorm van samenleven. Stel je slaapt niet goed doordat jouw partner ’s nachts piekert of snurkt, is het dan echt belangrijk om elke nacht in hetzelfde bed te slapen? Onderzoek jouw overtuigingen. Als je snel vervloeit met elkaar en daardoor je eigen behoeften uit het oog verliest, kan het heel gezond zijn om wekelijks een paar dagen/nachten niet bij elkaar te zijn. Misschien merk je dat dit lucht, ruimte en een liefdevolle boost geeft aan de relatie. Er is steeds meer ruimte voor nieuwe vormen van samenleven. En het is gelukkig steeds minder taboe voor mannen om ‘uit de kast te komen’ met hun hooggevoeligheid. Misschien kan een HSP-vader een véél meer aanwezige vader zijn, als hij op regelmatige basis ruimte heeft om zichzelf op te laden in de natuur. Of moeder natuurlijk! Het draait om gelijkwaardigheid. Ja, dit vraagt vertrouwen. Maar is dat niet juist de basis van een veilige en liefdevolle relatie? Alle vormen zijn goed, als jullie je daar als gezin fijn bij voelen.
Als iedereen zijn eigen juiste plek mag innemen in het familiesysteem, zal liefde, verbinding en plezier rijkelijk stromen.

Mindfulness binnen het gezin

Mindful momenten creëren binnen het gezin zorgen voor rust en verbinding. Is er een ochtend- en avondritueel? Denk aan het bewust de dag starten en deze mindful afsluiten. Is er aandacht voor elkaar? Wordt de dag samen doorgenomen? En is er ruimte voor het delen van gevoelens? Denk aan een avondritueel waarin iedereen kan ontprikkelen, verwerken en afschakelen. Voel maar eens: hoe kan er nog meer rust gecreëerd worden gedurende de dag? Stel dat het altijd haasten is, wat kan er dan op een andere manier gepland worden? Denk aan: de wekker eerder zetten zodat je eerst een mindfulness oefening kunt doen voordat de dag start. Even sport, of een wandeling maakt om lekker te gronden. In de opleiding komt mindfulness uitvoerig aan bod, er worden praktische tools aangereikt om bewust te leven. Voor jezelf én binnen het gezin.

Geschreven door:
Margriet Homma
Holistisch coach/therapeut & intuïtief ondernemer

Enthousiast geworden?

Meld je aan voor de opleiding Holistisch kindertherapeut met HSP-specialisatie en leer alles over HSP.

Lees nog even verder

error: Deze content is beveilgd
Studiegids - Opleiding Holistisch kindertherapeut met HSP-specialisatie

Gratis studiegids downloaden

Laat hieronder je gegevens achter en ontvang de studiegids digitaal over de opleiding Holistisch kindertherapeut met HSP specialisatie!