Jezelf zijn en volledig accepteren is wat ze in bepaalde culturen normaal vinden en goed kunnen, maar Nederlanders zijn over het algemeen mensen die zich “normaal” willen voordoen. Maar dit is gezien vanuit het ik-persoontje, niet vanuit vanuit wie je werkelijk bent.
Kinderen vangen dit ook op en automatisch willen zij dit ook. Maar jammer genoeg wordt dan de authenticiteit niet meer gezien. Wel door jou als ouder natuurlijk, maar het kind kan het soms niet meer zien van zichzelf. En juist dát is zo belangrijk!
“Het familiesysteem is belangrijk voor de algehele gezondheid van jou, van je omgeving en van de energie die je er van opdoet.”
De eerste spiegels
De ouders zijn de eerste spiegels van een kind. Daarna volgen de mensen in de directe omgeving, zoals opa’s en oma’s, familieleden, vrienden die veel over de vloer komen, en later juffen en meesters, docenten en trainers. Allemaal mensen waardoor het kind, de persoon, zich gaat ontwikkelen, een eigen persoonlijkheid ontwikkeld.
Familiepatronen
Ook vanuit het DNA kunnen er mentale, emotionele, energetische en fysieke stukken zijn overgebracht, bijvoorbeeld: je oma maakte zich heel erg druk over wat anderen van haar vonden. Jouw moeder kan dit hebben overgenomen van jouw oma, en dit vervolgens weer, onbewust weliswaar, door heeft kunnen geven aan jou. En zo gaat dit generatie op generatie verder. Meestal vervelend, en zijn deze zaken niet meer nodig; ze dienen niet meer. Zitten deze zaken energetisch diep in het systeem, terwijl ze niet meer nodig zijn, dan is het een kwestie van onderzoeken wat deze patronen zijn, wat ze inhouden en hoe deze te doorbreken.
In de praktijk zie ik daar fantastische resultaten mee.
Wat jij alvast voor je kind zou kunnen betekenen, is kijken waar jij jouzelf van je kind in herkend. Herken jij dingen die ze laten zien of zeggen? En van wie herken je ze, van jouzelf, of van jouw moeder, of bijvoorbeeld van een oom? Ga dit eens na voor jezelf.
“Jammer genoeg wordt dan de authenticiteit niet meer gezien.”
Oefening
Een confronterende vraag misschien, maar wel eentje waarmee jij ook patronen zou kunnen doorbreken als ouder is: Laat jij jezelf zien, helemaal zoals je bent? Houd jij helemaal van jezelf zoals je bent, dat je diep voelt dat je niks hoeft te veranderen, puur en wie jij bent?
Wat je zegt is oke. En hoe je doet ook.
Dit is ook precies de reden dat ik vaak ouders mee behandel, als gezin reageer je op elkaar en wissel je energie met elkaar uit dus is het zo vanzelfsprekend dat er patronen worden aangenomen in een gezin. Voor je het weet wordt het hele patroon niet meer gezien. En nu is het tijd dat jij jezelf laat zien! Niet wachten, tot dat iets perfect is, en perfecte timing is er nooit. Die bikini body is niet nodig, want jij bent al mooi zoals je bent. Het perfecte kapsel ook niet, want in jouw ogen kun je zien hoe mooi je bent. De perfecte gesprekken ook niet; wat je zegt is oke. En hoe je doet ook. Ga dat eens na en omarm jezelf als ouder.
Lief zijn voor jezelf als ouder
Dan pas kun je ook lief zijn voor de ander
Tips om bij jezelf te blijven en jezelf te accepteren, precies zoals je bent.
- Verander je dialoog
Praat tegen jezelf zoals je zou praten tegen iemand waar je veel om geeft. Geef jezelf een peptalk. Als iets niet lukt wordt niet boos op jezelf, maar wees trots op jezelf dat je het probeert. Zeg aardige dingen tegen jezelf en heb compassie. Als je iets uit je handen laat vallen bijvoorbeeld (doe ik regelmatig), zeg dan niet “stomme kluns, wat ben je toch onhandig.” Maar zeg: “Oké, niet zo handig maar dat geeft niet. Dit is een seintje dat ik wat meer aanwezig moet zijn.” In plaats jezelf af te kraken voor de spiegel, kijk je naar wat je wel mooi vindt aan jezelf. In plaats van tegen jezelf te zeggen dat je kont te dik is en je daarom MOET gaan sporten, zeg tegen jezelf: “Ik weet dat ik me beter voel als ik ga sporten en ik wil graag fit en gezond zijn en lekker in mijn vel zitten“. Geef jezelf complimentjes. - Luister naar je lichaam
Nog zo’n lastige. Geloof het of niet, maar je lichaam is veel wijzer dan je geest. En je lichaam geeft altijd aan wat het nodig heeft en wat jij dus nodig hebt! Het probleem is dat wij erg goed zijn geworden in het negeren van die seintjes van ons lichaam. In plaats van naar ons lichaam te luisteren en het de liefde te geven die het verdient, vinden we dat lichaam soms maar lastig en worden we geïrriteerd als het niet doet wat wij bedacht hebben dat het moet doen. Zijn we gesloopt, dan slepen we ons alsnog naar de sportschool toe, want ja, je hebt nou eenmaal bedacht dat je naar die sportles zou gaan. En als je dan niet gaat dan heb je voor jouw gevoel ‘gefaald’. Luister meer naar je lichaam en minder naar je hoofd. Geef het waar het om vraagt: het eten, de beweging, de rust, en je zal zien dat het dan vanzelf in optimale staat komt. En voed het met zoveel mogelijk liefdevolle gedachten, hoe meer jij je lichaam liefde geeft, hoe meer liefde het je terug geeft! Best logisch eigenlijk als je erover nadenkt! - Vergeef jezelf
Onszelf dagelijks vergeven is essentieel. Vergeef jezelf voor de “fouten” die je in het verleden gemaakt hebt. Je deed wat op dat moment het beste leek voor jou en het zijn simpelweg lessen die je hebt gekregen. Vergeef jezelf als je nog niet bent waar je zo graag wilt zijn. Je doet je best en dit is jouw unieke pad die jij bewandelt. Vergeef jezelf als je niet zo fit, dun of lenig bent als dat je wilt zijn. Dit is jouw lichaam en je geeft dat wat het nodig heeft.
Vergeef jezelf dat je niet die salade hebt gegeten en in plaats daarvan een pizza naar binnen hebt gepropt. Je schuldig voelen heeft geen nut en de volgende keer eet je weer wat gezonds.
Herhaal steeds tegen jezelf: “het is oké“, als een soort mantra. Dit is het beoefenen van zelfcompassie. - Vertraag
Als je zo je best doet jezelf te bewijzen naar de ander, vertraag. Plots voel je dan weer de rust in jezelf.
Als je twijfelt over dat wat je hebt gezegd. Vertraag. In plaats van door te kletsen om jezelf te bewijzen.
Als je voelt dat het leven aan je voorbij gaat en je het leven bij moet houden. Vertraag. Anders loop je jezelf voorbij.
Als je merkt dat jij jezelf met anderen aan het vergelijken bent. Vertraag. Anders ga je op in de ander.
Wanneer je denkt dat je de leukste moet zijn en alles bereikt in het leven en het leven bijhoudt door in de versnelling te gaan, is de kans vele male groter dat je struikelt, botst en valt. Zoals ik elk jaar mijn gebroken teen negeerde. Op het moment dat ik begon te vertragen, begon alles in stroomversnelling te gaan. Want als je vertraagd, blijf je heel dicht bij jezelf. - Doe iedere dag iets voor jezelf
Lief zijn voor jezelf moet je elke dag DOEN. Maak een lijst met dingen waar je blij van wordt. Heb ik gedaan. Ik wordt bijvoorbeeld heel blij van paardrijden. En dansen in de keuken. Een kop thee zetten, een yoga les, een wandeling in de natuur, een warm bad met olie, een boek lezen, schrijven of wat het ook is wat jouw leven opvult. En kies daar elke dag een ding van! Hoe druk je het ook hebt, doe op zijn minst 10 minuten iets alleen voor jou. Geef jezelf een (mini) break en maak jezelf even prioriteit. Je zal zien dat door het te doen je eigen waarde vanzelf omhoog gaat.
En als je dan toch bezig bent, geef jezelf een complimentje dat je hier bent in je leven.
Geschreven door:
Anne van Omme
Holistisch kindertherapeute en HSP specialist