Kinderen en hun emoties

Hoe help jij kinderen bij hun gevoel te komen? Te laten voelen wat er door ze heengaat zonder weerstand?

Er is verschil tussen een emotie ervaren, en een emotie hebben. 
Het lijkt wel of wij mensen, zowel volwassenen als kinderen, niet meer mogen voelen wat we voelen, en al helemaal niet openbaar. 

De zinnen die geruststellend zouden moeten zijn als: “Niet huilen, wees maar stil” en “Je hoeft niet zo boos te doen” worden vaak gebruikt. Dit is iets wat mij als kindertherapeut veelvuldig opvalt.

Emoties voelen 
Het is heel gezond om emoties te voelen en, (daar komt ie): je te uiten. 

Te laten zien wat je voelt. 

Kinderen vinden het lastig zich te uiten als zij steeds te horen krijgen dat ze goedbedoeld stil moeten zijn en niet mogen huilen of een andere emotie laten zien.

Je kunt 8 basisemoties onderscheiden:

Je zult vast merken dat deze emoties elkaar ook kunnen afwisselen.
Hierbij tips van mij om kinderen juist te helpen bij hun gevoel te komen- en te uiten.

“Emoties lokken gedrag uit, dat kan reflexmatig zijn, ander gedrag is aangeleerd.”

  1. Laat rust zien
    Wanneer voelde jij je voor het laatst rustig? Kun jij je dat herinneren?

    Nu gaat je brein aan het werk: het roept de herinnering op van toen. Toen jij je heel rustig voelde vanbinnen.

    Wat er nu gebeurt is mooi: je gaat je rustig voelen terwijl het kind nog in deze gemoedstoestand verkeerd. Het kind pikt dit op van jou. Vervolgens kan het niet anders dan dat de spiegelneuronen aan het werk gaan en het kind zich langzamerhand kalmer voelt.
    Daarom werkt het ook niet om te zeggen “Wees maar rustig”, als je het zelf niet bent.

  2. Wees écht aanwezig
    Zonder teveel woorden, met je gevoel er voor het kind zijn en dit laten zien. Laten zien dat je er bent. Door erbij te gaan zitten, in de ogen te kijken, rustig en heel bewust door je onderbuik te blijven ademen, en puur te laten zien: Ik ben er voor jou. 

  3. Begin zelf te vertellen wat je voelt
    Vertel je wel eens wat je gevoel is naar (je) kinderen toe, als jij je een moment rot voelt?

    Stel je eens voor als bijvoorbeeld leerkracht: Je hebt iets naars meegemaakt en je vertelt het niet.

    Situatie: de kinderen zullen je emoties opmerken via hun zintuigen. Ze kunnen het zich persoonlijk aantrekken, nerveus worden of ze gaan juist uit de tent lokken.

    Óf je zegt: “Ik voel me even niet zo super top. Daar hoeven jullie niks mee, je hoeft mij ook niet te helpen maar dan weten jullie dat als ik even anders reageer op dingen.”

  4. Geef een liefdevol seintje dat het oké is te voelen zoals het kind zich voelt. En dat het mag voelen.
    Je kunt dit doen door bijvoorbeeld te zeggen: “Je mag boos zijn”. De boosheid zal hierdoor al deels afnemen. Ook leert het kind zo zichzelf niet mentaal te straffen door destructieve gedachtes als “Ik ben slecht als ik boos ben” en “Alleen als ik me fijn voel vinden ze me lief”.

    De prefrontale cortex kan bij een goed functionerend brein-systeem inspelen dat negatieve gedachten niet de overhand nemen, maar bij piekeren is dit verstoord. 

“Geef een liefdevol seintje dat het oké is te voelen wat je voelt.”

Tip

Bij piekeren helpt het door gerichte afleiding op te zoeken (bijvoorbeeld knuffelen met een huisdier, of met jou als ouder, wandelen in de natuur, knutselen) in een prikkelarme omgeving te zijn en door een dagelijks piekermoment in te plannen! Bijvoorbeeld een kwartier heel hard piekeren. Alles op te schrijven wat maar in het kind op komt. Tip: Klokje zetten. Dit is goed voor de verwerking en helpt om op afstand te kijken naar de gedachtes.

Methodieken
Tijdens de opleiding tot Holistisch Kindertherapeut met HSP specialisatie leer je oefeningen en methodieken waar je kinderen mee kunt helpen als zij vastlopen in hun emoties. Jij leert hoe het kind mag ervaren dat dit er mag zijn, en hoe het ermee om kan gaan. 

Hierdoor kun je echt helpen als kinderen overspoeld worden door emoties: het kind en ouders weten nu de emotie te begrijpen en op te vangen, waardoor het nare gevoel eindelijk minder kan worden.

Geschreven door:
Anne van Omme
Holistisch kindertherapeute en HSP specialist

Enthousiast geworden?

Meld je aan voor de opleiding Holistisch kindertherapeut met HSP-specialisatie en leer alles over HSP.

Lees nog even verder

error: Deze content is beveilgd
Studiegids - Opleiding Holistisch kindertherapeut met HSP-specialisatie

Gratis studiegids downloaden

Laat hieronder je gegevens achter en ontvang de studiegids digitaal over de opleiding Holistisch kindertherapeut met HSP specialisatie!