Hooggevoelige kinderen en prikkels op een kinderdagverblijf

Overal prikkels op een KDV, hoe begeleid je dit? 

Sommige kinderen zijn heel prikkelgevoelig. Dat betekend dat de zintuigen “aan” staan, en dat alles binnenkomt. Ook blijven deze prikkels veel langer hangen in het jonge kinderbrein, waardoor fysieke reacties als bijten, slaan en schoppen kunnen voorkomen. Echter, kijk eens wat daaronder zit, eigenlijk zijn het emotionele reacties. Het is teveel geworden in het hoofdje, daarom reageert het kindje zo. 


Tips voor prikkelgevoelige kinderen op een kinderdagverblijf.

Tip 1: Laat het kindje zelf kiezen wat hij/zij kan doen om rustig te worden.
Zo kunnen de prikkels in het breintje worden verwerkt. Ook stimuleer je hiermee  de autonomie. En, autonomie ontwikkelen versterkt het zelfvertrouwen!

 
Tip 2: Geef het kindje de ruimte.
Ga niet lopen “trekken” aan het kind. Dit werkt niet, het werkt zelfs averechts. Geef het kind de ruimte om de dingen op een eigen manier te verzinnen, ontdekken en creëren. Juist wanneer het overprikkeld is. Maar laat het wel een plek kiezen waar het rustiger is. Waar het echt even alleen kan spelen. Het kinderbrein zal je dankbaar zijn!


Tip 3: Stimuleer creativiteit.

Stel vragen waardoor het kind ze zelf creatief gaat nadenken. Zo wordt het creatief brein geactiveerd. Veel prikkelgevoelige kinderen zijn enorm creatief, dit merk ik al jaren dagelijks in de praktijk. Ook een tip is; geef alleen aan wat er moet gebeuren, niet hoe. Laat het kind zelf uitvinden wat de handigste manier is om een activiteit te doen. Maak bijvoorbeeld een plan bord met plaatjes met dingen erop die het kindje kan doen. 

Het kind zal zich meer en meer ontspannen naarmate het meer momenten van autonomie ervaart en daardoor makkelijker om kan gaan met momenten waarop dat niet kan. Dus waardoor het wordt getriggerd tot die fysieke recatie/uiting.

Tip 4: Laat het aanwijzen wat het voelt.
Enorm waardevol en helpend is om plaatjes te printen met emoticons erop, en het kind te laten aanwijzen welk plaatje hoort bij het gevoel dat hij/zij voelt. Vaak kunnen kinderen vanaf 3 jaar dit al. 

 

Over Anne

Wekelijks traint Anne pedagogen, leidinggevenden en medewerkers op van onder andere kinderdagverblijven. Zo heeft Anne medewerkers van een groot kinderdagverblijf in de Achterhoek getraind zodat zij weten hoe ze prikkelgevoelige kinderen kunnen ondersteunen en geeft ze les tijdens de opleiding tot holistisch kindertherapeut met Hsp specialisatie op De HSP Academie. Ook geeft ze presentaties op diverse kinderdagverblijven door het hele land.

Geschreven door:
Anne van Omme
Holistisch kindertherapeute en HSP specialist

Enthousiast geworden?

Meld je aan voor de opleiding Holistisch kindertherapeut met HSP-specialisatie en leer alles over HSP.

Lees nog even verder

error: Deze content is beveilgd
Studiegids - Opleiding Holistisch kindertherapeut met HSP-specialisatie

Gratis studiegids downloaden

Laat hieronder je gegevens achter en ontvang de studiegids digitaal over de opleiding Holistisch kindertherapeut met HSP specialisatie!