Je doet je gedrag
Je kunt gedrag ontwikkelen en veranderen, en dus kun je ook zelfvertrouwen ontwikkelen.
Hoe kun je je bewust worden van jouw gevoelens zodat je die kunt gaan beheersen, altijd?
1 op de 5 á 6 kinderen vind zichzelf niet leuk, goed of mooi genoeg, zo blijkt uit onderzoek.
1 op de 11 á 14 kinderen breekt zijn/ haar actie/ handeling af, uit faalangst.
Hier komen vaak driftbuien (thuis) bij kijken. Driftbuien hebben een ontladend affect, alleen wel vaak voorkomend én typerend voor hooggevoelige kinderen dat dit vaak thuis gebeurd. En daar wil je toch in rust en ruimte genieten van elkaar.
Als je kind steeds jouw grenzen opzoekt (net zolang tot jij jouw grenzen aangeeft) kan dit een (de juiste) trigger zijn om te ploffen; driftbui!! Jouw kind zoekt dus eigenlijk “het randje op” om te ontladen.
Dus juist níet alleen maar toegeven aan jouw kind zijn of haar wensen! Daarmee help je het kind dus eigenlijk niet.
Je bent een ouder, niet een vriend of vriendin waarmee te onderhandelen valt, ga in je kracht staan en laat zien dat het kind de volledige veiligheid heeft te mógen ploffen.
MAAR…
In de kern zit er natuurlijk “iets”. En dat “iets” is soms lastig te achterhalen, als je zo verbonden bent, een mama met haar kindje, is tot het nog in huis woont (en daarna) zo onwijs verbonden met elkaar.
Tips:
Gebruik de woorden: Ik merk aan jou dat je je…. voelt. Ik ben er voor je.
Niet; mama is er voor je. Dan doe je eigenlijk energetisch afstand van de situatie.
En blijf in de buurt. Blijf rustig en kalm. Adem door, adem door!! “Ik blijf rustig en kalm, ik ben er helemaal, voor mijn kind en ook voor mezelf”, is een affirmatie die je kunt inzetten.
Wanneer je positief naar jezelf kunt kijken, zijn er geen “kink in de kabels” of “beren op de weg”. Je kunt dan beter omgaan met dat wat tegen zit. Ons brein kan dan juist heel goed omgaan met de hobbels op de weg, de beren en de kuilen.
Geschreven door:
Anne van Omme
Holistisch kindertherapeute en HSP specialist