Piekeren omzetten: Het flexibele kinderbrein.
Als je een goed zelfbeeld hebt, zijn tegenslagen niet verstorend.Ons brein gebruikt het moment van een tegenslag dan juist om te groeien.
Een mind die wil oplossen, zit vast.
Die vraagt zich af; waarom ben ik niet goed genoeg?
Het is wetenschappelijk aangetoond dat we een vervelend gevoel kunnen overwinnen. Ook al zitten we nog in precies dezelfde situatie!
Als we ons zorgen maken, willen we er vanaf. Als we ons geen zorgen maken, willen we dit vasthouden. Kinderen vinden het vervelend om te piekeren, omdat dit ongemak geeft.
Soms voelen kinderen zich zelfs angstig en hopen ze dat het snel voorbij zal gaan. Ze overleven deze en kijken nu al uit naar de volgende. Dit leren wij volwassenen dus in onze kinderjaren.
Ken je de details van het piekeren, of dus angst van het kind? Weet je wat er onder zit/ het echte probleem is? Waar en wanneer is dit gebeurd? Hoe vaak komt dit voor en welke factoren beïnvloeden dit?
Zeg: Jij bent niet jouw angst.
Het oplossen van de angst wordt bijna onmogelijk wanneer het kind zich identiteit eraan ontleent. Als mens hebben we de neiging om een van onze gedragingen te koppelen aan wie we zijn als persoon. “Ik ben een bange..” of “ik ben boze..”. Wat er dan gebeurd is dat het kind het “probleem” dan als van zichzelf maakt; het kind is het ineens “geworden”! Maar het kind bestaat natuurlijk uit veel meer dan een angstgedachte. Leg dit uit. Zeg bijvoorbeeld: ik zie dat je verdrietig bent omdat …niet lukte, maar je bént nog steeds (naam kind).
Kinderen zijn zoveel meer dan enkel hun emotie. We bestaan uit duizenden gedachtepatronen en gedragingen.
Ons brein is flexibel
Gebruik hem! En laat zien aan het kind hoe dit moet. Jij bent als volwassene de spiegel.
Geschreven door:
Anne van Omme
Holistisch kindertherapeute en HSP specialist