Systemisch werk: Patronen doorbreken

Opleiding Holistisch Systeemcoach

In mijn praktijk heb ik vaak gezien hoe diepgaand en transformerend systemisch werk kan zijn, vooral wanneer het gaat om het helen van familiedynamieken en het bevorderen van innerlijke groei. Een van de meest gedenkwaardige ervaringen die ik heb gehad, was met een gezin waarbij de moeder, laten we haar Laura noemen, worstelde met diepgewortelde emotionele pijn en onopgeloste trauma’s uit haar verleden.

Laura kwam bij mij met een verlangen naar heling en innerlijke rust. Ze voelde zich al jarenlang gevangen in een vicieuze cirkel van angst, schuldgevoelens en zelftwijfel, wat haar ervan weerhield om volledig te kunnen genieten van haar leven, ze is mama en partner en kan niet écht in het Nu zijn…

Tijdens onze sessies werd al snel duidelijk dat de bron van Laura’s pijn lag in haar relatie met haar ouders, vooral met een bepaald gezinslid. Als kind had Laura te maken met veel binnen het gezin, vooral met emoties, die nog steeds voelbaar waren in haar volwassen leven. Haar relatie met “dat bepaalde gezinslid” om het anoniem te houden, was gespannen en beladen vol onverwerkte emoties.

In ons werk samen besloten we om systemisch werk toe te passen om de onderliggende dynamieken van Laura’s familie systeem te verkennen en te helen. We begonnen met een familieopstelling, waarbij Laura symbolisch haar plaats in het systeem innam en de verstoringen en patronen die haar emotionele pijn voedden, werden blootgelegd.

Tijdens de opstelling kwamen verschillende onverwachte onthullingen naar voren. We ontdekten dat “het gezinslid” zelf ook te maken had met trauma’s en onopgeloste emoties uit eigen jeugd, wat gedrag en interacties met haar beïnvloedde. Door deze inzichten kon Laura beginnen met het loslaten en kon ze vergeven en helen.

Maar de heling beperkte zich niet alleen tot Laura. De opstelling bracht ook aan het licht hoe de onevenwichtigheden binnen het familie systeem van invloed waren op alle leden, waaronder Laura’s kinderen en haar partner. Door het erkennen en adresseren van deze dynamieken konden ook andere familieleden beginnen met hun eigen proces van heling en groei.

Naarmate de sessies vorderden, begon Laura langzaam maar zeker een gevoel van bevrijding en empowerment te ervaren. Ze voelde zich niet langer gevangen door haar verleden, maar in plaats daarvan omarmde ze haar kracht en veerkracht om haar eigen pad te creëren.

Dit praktijkvoorbeeld illustreert de diepgaande impact die systemisch werk kan hebben op individuele heling en familiedynamieken. Door het verkennen en helen van de verborgen wonden uit het verleden kunnen we een pad van bevrijding en transformatie betreden, niet alleen voor onszelf, maar ook voor de generaties die komen.

Wil je meer leren over systemisch werk en hoe je deze krachtige benadering kunt toepassen in je eigen leven en praktijk?

Ontdek onze opleiding en word een bekwame beoefenaar van systemisch werk, in staat om heling en transformatie te faciliteren op diepgaande niveaus.

Enthousiast geworden?

Meld je aan voor de opleiding Holistisch kindertherapeut met HSP-specialisatie en leer alles over HSP.

Lees nog even verder

error: Deze content is beveilgd
Studiegids - Opleiding Holistisch kindertherapeut met HSP-specialisatie

Gratis studiegids downloaden

Laat hieronder je gegevens achter en ontvang de studiegids digitaal over de opleiding Holistisch kindertherapeut met HSP specialisatie!