Systemische opstellingen

Systemisch werk is een filosofie ontwikkeld door B. Hellinger. Een methode die leidt naar zingeving, acceptatie, verandering en juiste verbindingen leggen.

Hellinger onderzocht vele culturen en stammen. Hij kwam er zo achter dat er hierin een aantal universele wetten en principes bestaan.

De 3 belangrijkste wetten van systemisch werk zijn:

Vaak proberen kinderen en volwassenen problemen op te lossen, maar dan gaat het systeem verkrampen. Wat problemen met zich mee kan brengen. Bijvoorbeeld dat mensen niet meer zichzelf kunnen zijn. Je wilt een fijne verbinding binnen je gezin. Of binnen je bedrijf. Of waar je deze ook graag zou willen.
Het is geen toverstaf, wel helpend om de boel aan te pakken.

Systemen worden beïnvloed door het leven met elkaar en gebeurtenissen. Deze zorgen voor dynamiek in het systeem. Door deze dynamiek kunnen er problemen ontstaan; binnen systemisch werken noemen ze het ook wel verstrikkingen. Het niveau waarop dit plaatsvindt ligt dieper dan het niveau waar je waarden en normen zich bevinden. Elk systeem heeft zijn eigen dynamisch krachtenveld, ook wel de zielstroom genaamd, dat op een heel diep en onbewust niveau beweegt.

Het ontstaat doordat er op onderbewust niveau iets wordt opgevangen wat belemmert. Het zou ook goed kunnen zijn dat er niet wordt geuit, iemand uit niet hoe diegene zich voelt, en je draagt het met je mee. Of je moeder maakt iets mee, en je hebt dit energetisch overgenomen. Of er is geen fijne verbinding binnen het gezin, en sprake van woede, onuitgesproken emoties, enzovoort. Zo ontstaan er blokkades op holistisch niveau: fysiek, mentaal, emotioneel en energetisch.
Het systemisch werken helpt je te kijken naar de bron van het probleem. Het kan binnen het gezin liggen, op je werk, of ander professioneel vlak. Hierdoor ontstaat er inzicht in onbewuste patronen binnen bijvoorbeeld het gezin, je werk of op andere vlakken.

Systemisch werken geeft je nieuwe handvatten die je in je werk kunt gebruiken, als coach, therapeut, leerkracht, pedagoog, ondernemer, enzovoort.

Het is geen toverstaf, wel helpend om de bon aan te pakken.

Als professional leer je een patroon werkend te maken, energetische verbindingen te kunnen leggen en begeleiden en dat wat niet werkend is te vervangen en nieuwe paden te helpen creëren.

Systemen worden beïnvloed door leven met elkaar en gebeurtenissen. Deze zorgen voor dynamiek in het systeem. Door deze dynamiek kunnen er problemen ontstaan, binnen systemisch werken noemen ze het ook wel verstrikkingen.

Bedenk dat de eitjes in jouw oma zijn overgegeven aan jouw moeder en zij heeft ze weer overgegeven aan jou. Je kunt je dus wel voorstellen hoe krachtig het is dat er naast een familieband ook een veel diepere laag ligt. Wel kan dat ook vervelend zijn, denk bijvoorbeeld aan het patroon dat jouw oma zich altijd heel erg bang voelde voor mannen. Dan kan het zijn dat jouw moeder dit heeft meegekregen, in de opvoeding, maar ook omdat ze gewoon aanvoelde dat haar moeder er bang voor was. En dit is vervolgens weer overgedragen op jou.

Het overnemen van problemen van anderen gebeurt vaak geheel onbewust. Totdat je je er bewust van wordt en je het los kunt laten. Want je beperkt en vertraagt je leven en jouw processen plus die van hen als je dat niet doet. Zij mogen hun eigen processen aangaan en helen. Je ondergaat een energieverschuiving als je de patronen doorhebt en je nieuwe perspectieven kunt zien. Wees trots op jezelf wanneer je de manieren begint te zien waarop je jouw leven hebt ingeperkt, jouw energie en kracht onbewust hebt weggegeven en anderen probeerde te helpen (ten koste van jezelf).

Wanneer je meer voor jezelf gaat staan, lijkt het dat ze je meer nodig gaan hebben, ze kunnen een beetje aan je gaan trekken misschien. Maar weet dat ze zelf genoeg kracht in zich hebben om hun eigen proces aan te gaan en om met hun eigen kracht te werken. Na verloop van tijd zullen ze zich gaan aanpassen aan jouw energie. Vertrouw die wereld! Blijf gefocust op wat jij in je leven wilt en de stappen die jij wilt gaan zetten. De manifestaties die je hebt gedaan, voor jou en voor jouw gezin of de gezinnen die je begeleidt

Systemische sociale interventie: Het veld zelf kan bewegen.

In mijn praktijk pas ik systemische sociale interventie toe wanneer familiepatronen doorbroken mogen worden. Eerst worden ze zichtbaar, daarna doorbroken. Je gaat op afstand naar een gevoel of situatie kijken om hierdoor wat helderheid te krijgen. Het wordt heel visueel. Het is ook fijn om inzicht te krijgen in het gedrag van het kind. Kinderen – en dan vooral de gevoelige kinderen – dragen vaak de problemen van het gezin op hun schouders. Systemische sociale interventie is een gemakkelijke methode om zicht te krijgen op wat achter de verschijningsvorm ligt. Achter wat lijkt het probleem is.

De kern van systemische sociale interventie is dat iedereen evenveel recht heeft om erbij te horen. Iedereen verdient een respectvolle plek. Een fijn of vervelend iemand, goed of fout, dader of slachtoffer, overleden of op aarde. Iedereen. Dit geldt ook voor alle emoties en gebeurtenissen. Niets in het familiesysteem mag worden weggedrukt, ontkend of verdrongen. De weggedrukte energie blijft net zolang naar boven komen, totdat het de plek krijgt die het verdient. Zo ontstaan de zich soms generatielang herhalende patronen, die eindelijk verbroken mogen worden.

Familiepatronen worden zichtbaar in de blokkades die bij iemand voelbaar zijn.

Voorbeelden hiervan zijn:

  • Een gevoel hebben er nooit helemaal bij te horen.
  • Teveel of juist geen verantwoordelijkheid durven nemen.
  • Niet volledig durven te leven, het leven letterlijk in te ademen.
  • Het gevoel te moeten zorgen voor je ouders in plaats van andersom.
  • Angsten die verklaarbaar of onverklaarbaar zijn.

De opstellingsmatjes/vloerankers krijg je tijdens je opleiding.

De opleiding

Door middel van haar eigen ontwikkelde erkende hbo-opleiding leidt Anne van Omme mensen op die zich willen verdiepen in hooggevoeligheid bij kinderen op holistisch niveau. Ben jij kindercoach, leerkracht of pedagogisch medewerker, professional doelgroep kinderen, en wil je leren hoe je kinderen in de kern op holistisch niveau kunt ondersteunen?

Dit kun je verwachten
Tijdens de opleiding leer je hoe kinderen met voelsprieten en hun ouders kunnen omgaan met lastige situaties die hooggevoeligheid met zich meebrengt. Maar ook andere hulpvragen worden behandeld in de opleiding. Denk aan praktische handvatten, verdiepende lessen en holistische technieken en methodieken.

✅ Als je de opleiding hebt afgerond, heb je de kennis en kunde in huis (en een erkend HBO diploma) om kinderen met hooggevoeligheid te coachen en hulpvragen als onzekerheid, faalangst, slapeloosheid en een negatief denkpatroon te behandelen. “Vaak merk je als holistisch kindertherapeut na een paar sessies al een groot verschil”, vertelt Anne. “Holistisch werk is ontzettend mooi en krachtig!

Geschreven door:
Anne van Omme
Holistisch kindertherapeute en HSP specialist

Enthousiast geworden?

Meld je aan voor de opleiding Holistisch kindertherapeut met HSP-specialisatie en leer alles over HSP.

Lees nog even verder

error: Deze content is beveilgd
Studiegids - Opleiding Holistisch kindertherapeut met HSP-specialisatie

Gratis studiegids downloaden

Laat hieronder je gegevens achter en ontvang de studiegids digitaal over de opleiding Holistisch kindertherapeut met HSP specialisatie!