Wat is onderprikkeling?

Als je te weinig dingen doet die je fijn vindt, dan doe je geen positieve prikkels op. Dit kan zijn omdat je gewoon je leven leeft, en geen Selfcare momenten meer pakt. Of geen moment meer alleen met je partner hebt. Maar je volledig en alleen maar voor de kinderen zorgt. Of dat je werk doet wat je stiekem helemaal geen meer voldoening meer geeft. Je doet geen nieuwe energie op. En energie heb je nodig om gefocust, geconcentreerd te blijven maar ook om te genieten van het leven. Hierin heb je ook uitdagingen nodig.

Oefening

Kijk eens goed om je heen. Wat zie je allemaal, wat ruik je, wat hoor je? Vraag jezelf eens af of jij wel bewust bent van alle positieve prikkels om je heen. Filter je deze weg, of ben je bewust van al deze mooie prikkels die het leven je geeft? Hier is niet per se een avondje sauna voor nodig. Al kan dit je wel ontzettend goed doen, natuurlijk!

Extraverte sensatie-zoeker

Als je een extraverte sensatiezoeker bent, neem je sneller prikkels op en verveel je je ook sneller. In het brein komen dan te weinig prikkels binnen, waardoor je je verveelt en je ook een beetje onrustig of down kunt gaan voelen.

Het HSP zenuwstelsel

Als je hoogsensitief bent komen prikkels harder bij je binnen, waardoor je zenuwstelsel overprikkeld kan raken. Maar komen er te weinig prikkels binnen, dan raakt je (sympathische om precies te zijn) zenuwstelsel onderactief. Je kan je hier echt minder goed door voelen, neerslachtig zelfs. Dit komt omdat er niet genoeg adrenaline wordt aangemaakt. Je snakt naar een bakkie koffie om alles wat nog gedaan moet worden nog te kunnen doen. Maar zin er in hebben, dat heb je niet echt.

Onderprikkeling

Bij hoogsensitieve kinderen zeggen ze soms: “je kind is dromerig, het kijkt alleen maar uit het raam en hangt wat rond”.
Bij jongere kinderen op een kinderdagverblijf hoor je vaak: “het kind is hangerig, en jengelt”. Kijk op zo’n moment eens of het kind wel voldoende prikkels op doet. Het zou zomaar eens onderprikkeld kunnen zijn.
Wat er gebeurt is dat het lichaam veel cortisol gaat aanmaken, de bijnieren gaan hard werken waardoor er stress vrijkomt. Wat hier in dus belangrijk is: zoek positieve prikkels op. Denk aan wandelen met de hond, een spelletje doen samen, het kind laten knutselen, fietscrossen, lekker stoeien, muziekjes luisteren, jezelf als opmaak-pop aanbieden (of, wellicht een beter idee, je koopt een opmaak-pop) dansen, enzovoort.
Ik zie zoveel kinderen in de praktijk die hangerig worden als ze onderprikkeling ervaren en zelfs depressieve klachten laten zien.

Onderprikkeling en hoogbegaafde kinderen

Bij hoogbegaafde kinderen ligt onderprikkeling sneller op de loer: als zij niet voldoende geprikkeld worden op school kunnen deze kinderen zich nutteloos voelen. Dit komt allemaal omdat als het sympathische zenuwstelsel onvoldoende geprikkeld wordt, er te weinig geluksstofjes vrij kunnen komen en het kind vervolgens stress ervaart. Structuur en regelmaat is dan niet eerste prioriteit, positieve prikkels op doen wel.

Vraag: Wat wil jíj?

Veel hoogsensitieve kinderen houden teveel rekening met de ander. Ze voelen hun eigen behoefte wel, maar zetten deze opzij. Zij vinden de behoefte van de ander belangrijker. Dit is omdat zij met hun onder andere spiegelneuronen aan kunnen voelen wat de ander nodig heeft.
Het kind mag keuzes gaan maken wat het écht leuk vind om te doen, stimuleer dat het aangeeft bij andere kinderen wat het echt diep van binnen wilt.

Spiegel terug naar je kind

Dit kan het kind enkel doen als jij dit als ouder ook laat zien. Dus geef aan bij je kind eerlijk aan dat wat goed is voor jou.
Ben jij oververmoeid, en voel je dat je behoefte hebt aan dat kopje thee: ga zitten neem een kopje thee en geef aan, mama is moe, en neemt nu even rust voor zichzelf.

Enkel dan zou jouw kind dit in zijn / haar onderbewustzijn opvangen en gespiegeld krijgen dat het goed en gezond is voor jezelf te zorgen.
Hiermee ben jij als ouder dus het tegenovergestelde van egoïstisch. Je geeft je kind hier een groot cadeau mee voor de rest van zijn / haar leven: zorgen voor jezelf is gezond.

Één voet op het gaspedaal in één voet op de rem

Als HSP’er, kind én volwassen, is het een grote uitdaging in je leven, en dit herken ik ook bij mezelf echt nog wel regelmatig, om de balans op te houden tussen onderprikkeling en overprikkeling. Overprikkeling geeft stress, en onderprikkeling ook. Dan is het je nu meteen duidelijk waarom hoogsensitieve personen vaak stress ervaren.

De grootste uitdaging is: als je overprikkeld wordt dit aangeven aan je nabije omgeving en rust nemen, om hulp vragen.
En als je onderprikkelt bent dit ook aan te geven en momenten in te bouwen voor leuke dingen.

Helemaal jezelf zijn

Het is een manier van leven, maar door deze manier van leven, kan jouw ware authentieke ik naar voren komen, echt helemaal tot haar recht komen! Want pas dan, voel jij je in balans en geef jij de wereld een groot cadeau: alleen maar omdat jij jezelf bent. En dan is aan jezelf denken ineens helemaal niet meer zo vreemd, toch? 😉

Geschreven door:
Anne van Omme
Holistisch kindertherapeute en HSP specialist

Enthousiast geworden?

Meld je aan voor de opleiding Holistisch kindertherapeut met HSP-specialisatie en leer alles over HSP.

Lees nog even verder

error: Deze content is beveilgd
Studiegids - Opleiding Holistisch kindertherapeut met HSP-specialisatie

Gratis studiegids downloaden

Laat hieronder je gegevens achter en ontvang de studiegids digitaal over de opleiding Holistisch kindertherapeut met HSP specialisatie!